Home » » Parking Basikal Tercanggih Di Jepun

Parking Basikal Tercanggih Di Jepun

Assalamualaikum semua..


Kabare apa khabar pembaca SA ? hehe Entry kali nie SA nak tunjukkan kat korang kecanggihan  teknologi Jepun yang sememangnya moden + pelik. Dan kita semua pon tau yang jepun nie suka buat teknologi yang kadang2 tu tak masuk akal..hihi Tapi ciptaan2 mereka nie sangat menarik dan membantu rakyatnya serta negara2 lain. 


Oklah SA pon tak nak buang masa dengan ayat2 yang membosankan lagi memeningkan kepala.. Jom Layanzzz !!!



Tempat parking khusus untuk basikal yang ada di station kereta api di Kasai, Tokyo.. Parking bawah tanah  sedalam 15 meter ini mampu menampung sebanyak 9.400 basikal.



Semua proses di jalankan oleh robot, anda cuma perlu meletakkan basikal di hadapan pintu kemudian setelah robot mengenal pasti,sebuah lift akan terbuka untuk mengambil basikal dan terus meletakkannya di tempat parking.




Untuk mengambilnya kembali, hanya memerlukan 23 saat untuk robot mengenal pasti identiti pemilik dan seterusnya mengambil dan menyerahkannya kembali kepada si pemilik. 



Malaysia nak ke buat macam nie ? Rasanya kena tunggu trend berbasikal baru boleh buat kot >>>?? hehe...
Kongsi Artikel Ini :

8 comments:

  1. wah..menarik ni
    mgkin berbaloi utk dibuat kat jepun
    sbb mmg ramai yg guna basikal
    tp di Malaysia, kalau nak dibuat
    kena pastikan ramai yang guna basikal dulu kot
    kalau tak, berabuk lah tempat parking tu
    hehe

    ReplyDelete
  2. best...jimat ruang ni

    ReplyDelete
  3. wow memang pelik.....

    ReplyDelete
  4. @Rie Tahun berapa agaknya orang Malaysia nak guna basikal yer..huhuh

    ReplyDelete
  5. Wahh..bagus tul org jepun nie ekk...xder la bersepah2 basikal kat tepi jln ekk...parking baikkk punyerr kat bwh tanah...bagus tul idea org yg buat nie.

    ReplyDelete
  6. sebab majoriti orang sana bawak beskal as kenderaan. org kite? hahaa.

    ReplyDelete
  7. Terima kasih berkongsi cerita tentang basikal jepun.

    Jika anda berminat dengan basikal jepun, boleh lah layari FB kami di http://www.facebook.com/zklasikal

    ReplyDelete

Terima kasih kerana komen di sini (No Verify COde)

Recommend on Google
 
Support : Utama | Hubungi | Tutorial
Copyright © 2013. STORYAMY - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger