Home » , » Belajar Membuat Meet Petties

Belajar Membuat Meet Petties

Setiap entry yang SA post pasti tentang info,tutorial dan cerita2 diri SA. So hari ni SA nak tukar mood lak,hehe SA nak kongsi kat korang satu resepi istimewa yang menjadi sajian di hotel2 yang tak berapa terkemuka. lala~  Yang pastinya resepi nie tak sama dengan entry SA yang sebelum nie.. Hehe Yang korang baca aritu makanan pelik2 sebab tu rasa nak muntah jer bila baca..haha  SA dapatkan resepi nie daripada kawan SA yang belajar dalam bidang masak memasak nie. Bukan senang nak dapat resepi hotel nie so korang belajar la cara2 membuatnya dengan betul ea..hehe


Meet petties atau nama melayunya perkedel begedel daging nie memang menjadi kebiasaan sesetengah daripada kita untuk jadikannya sebagai hidangan harian. Cuma yang bezanya kat sini kita akan belajar cara membuatnya ala2 chief wan chief hotel. Ok untuk memasaknya korang ikut cara2 di bawah :



Bahan - bahannya adalah :
  1. Daging lembu cincang 250gm
  2. Bawang besar 2 biji (bergantung pada selera anda)
  3. Bawang putih  1 biji (bergantung kepada selera anda)
  4. Mint leaf (daun pudina) 3gm
  5. Parsley ( sejenis daun dari USA ) 3gm
  6. Nasi  500gm
  7. Keju  250gm
  8. Garam  2gm
Cara cara Membuatnya adalah :

  1. Masak beras separuh masak dan biarkan sehingga sejuk
  2. Rendam daging cincang selama 30 minit (jika daging masih keras ) untuk memastikan daging lembut
  3. Potong bahan2 seperti bawang besar dan putih,parsley,pudina (potong dadu atau kisar)
  4. Campurkan daging cincang dengan bumbu menjadi 3 bahagian. Bentuk setiap bahagian menjadi begedel.
  5. Sebelum itu letakkan garam secukup rasa dan boleh juga di campur black papper jika anda sukakan masakan yang pedas.
  6. Salut begedel yang telah siap dibentuk tadi dengan telur. Setelah itu dinginkan selama 1-2 jam di dalam ciller ( peti sejuk)
  7. Keluarkan perkedel daging dari peti ais dan gorengkannya separuh masak.
  8. Agak2 sudah kelihatan kuning angkat dan letakkan dalam satu bekas
  9. Letakkan keju ke atas begedel ( letakannya mengikut citarasa anda)
  10. Masukkan keju ke dalam oven dan biarkan selama 15 - 20 minit sehingga begedel rangup dan siap sedia untuk dimakan.


Ok itu jelah cara memasaknya. Tak susah kan ? so korang boleh la cuba kalau2 ada masa lapang.

P/S : Begedel ini juga enak di makan bersama Gan Garlic Brand Mango Salsa.. Jika ada masa nanti SA akan kongsikan cara membuat 2 resepi nie ok..



Kongsi Artikel Ini :

9 comments:

  1. nasi tu jadi bahan bumbu nye eh...?
    biasa pakai kentang je kalau buat..

    ReplyDelete
  2. @saya YANA Aah nasi tu gaulkan sekali dengan daging kisar..

    ReplyDelete
  3. @AmYcOzZoooo... nak try buat la.. ehhehe...

    ReplyDelete
  4. gile gelek..7:03 AM

    best ni..
    nak try lah jugak..
    mcm best je....

    ReplyDelete
  5. wah ada resipi menarik disini...boleh cuba nie...thanks for sharing...

    ReplyDelete
  6. nmpak sodap!
    gulp...

    ReplyDelete
  7. wah.. dh la tgh lapar. tgk mknan ni plk. perut dh stat berdikir barat ni.

    ReplyDelete
  8. sha fikir, rasanya sedap.. yummy!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana komen di sini (No Verify COde)

Recommend on Google
 
Support : Utama | Hubungi | Tutorial
Copyright © 2013. STORYAMY - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger