Meet petties atau nama melayunya
Bahan - bahannya adalah :
- Daging lembu cincang 250gm
- Bawang besar 2 biji (bergantung pada selera anda)
- Bawang putih 1 biji (bergantung kepada selera anda)
- Mint leaf (daun pudina) 3gm
- Parsley ( sejenis daun dari USA ) 3gm
- Nasi 500gm
- Keju 250gm
- Garam 2gm
Cara cara Membuatnya adalah :
- Masak beras separuh masak dan biarkan sehingga sejuk
- Rendam daging cincang selama 30 minit (jika daging masih keras ) untuk memastikan daging lembut
- Potong bahan2 seperti bawang besar dan putih,parsley,pudina (potong dadu atau kisar)
- Campurkan daging cincang dengan bumbu menjadi 3 bahagian. Bentuk setiap bahagian menjadi begedel.
- Sebelum itu letakkan garam secukup rasa dan boleh juga di campur black papper jika anda sukakan masakan yang pedas.
- Salut begedel yang telah siap dibentuk tadi dengan telur. Setelah itu dinginkan selama 1-2 jam di dalam ciller ( peti sejuk)
- Keluarkan perkedel daging dari peti ais dan gorengkannya separuh masak.
- Agak2 sudah kelihatan kuning angkat dan letakkan dalam satu bekas
- Letakkan keju ke atas begedel ( letakannya mengikut citarasa anda)
- Masukkan keju ke dalam oven dan biarkan selama 15 - 20 minit sehingga begedel rangup dan siap sedia untuk dimakan.
Ok itu jelah cara memasaknya. Tak susah kan ? so korang boleh la cuba kalau2 ada masa lapang.
P/S : Begedel ini juga enak di makan bersama Gan Garlic Brand , Mango Salsa.. Jika ada masa nanti SA akan kongsikan cara membuat 2 resepi nie ok..
nasi tu jadi bahan bumbu nye eh...?
ReplyDeletebiasa pakai kentang je kalau buat..
@saya YANA Aah nasi tu gaulkan sekali dengan daging kisar..
ReplyDelete@AmYcOzZoooo... nak try buat la.. ehhehe...
ReplyDeletebest ni..
ReplyDeletenak try lah jugak..
mcm best je....
wah ada resipi menarik disini...boleh cuba nie...thanks for sharing...
ReplyDeletesdapnye...
ReplyDeletenmpak sodap!
ReplyDeletegulp...
wah.. dh la tgh lapar. tgk mknan ni plk. perut dh stat berdikir barat ni.
ReplyDeletesha fikir, rasanya sedap.. yummy!
ReplyDelete