Home » » Pokok Yang Pelik Dan Besar

Pokok Yang Pelik Dan Besar

Pokok yang di anggap suci oleh Orang Kristian kerana memiliki bentuk seperti manusia dan menyerupai salib.

Pokok yang penuh dengan kehidupan dan alam
Melihat pokok ini bagaikan melawati sebuah zoo kerana mengandungi beratus-ratus spesies yang berbeza dan telah dikekalkan selama beratus-ratus ribu tahun.


Limpopo, Mozambique adalah pokok yang sangat dikenali kerana memiliki berbagai patung tradisional dan ukiran kayu. Pokok yang dikenali sebagai “family trees” ini adalah pokok yang menggambarkan berbagai tokoh besar yang menceritakan sebuah kehidupan.

Lebih di kenali dengan gelaran Arbol Del Tule

Pokok ini lebih daripada 2000 tahun, sekitar 40 m tinggi, dan di bahagian bawah, seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas, adalah sekitar 42 m lebarArbol Del Tule terletak di Santa Maria the Tule yang terletak di sebelah timur Kota Oaxaca, sekitar 8 batu dari Federal Highway 190.



Pokok yang terkenal ini terletak 36 batu dari hotel dan kem-kem di Yosemite Valley, . Pokok "Wawona" ini memiliki ketinggian 227 meter tinggi dan 90 meter lebar. Dalam hutan ini, lebih dari 600 jenis pokok gergasi telah tumbuh di sini selama berabad-abad lamanya, wawona ini adalah pokok yang terbesar dan tertua di sini.

Terowong bawah pokok yang terletak di Taman Nasional Sequoia

Pokok yang besar ini bernama Champion Florida. Nama ini diberikan sempena nama Senator Florida M.O. Overstreet, yang menyumbangkan pokok dan tanah sekitarnya untuk Seminole Country pada tahun 1951. Pada tahun 1946, JabatanPerhutanan Amerika menganggarkan bahawa usia pokok ini adalah sekitar 3.500 tahun.
Kongsi Artikel Ini :

14 comments:

  1. memang unik n sgt berharga

    ReplyDelete
  2. waaa menariklah...agak gerun yg mcm manusia tu huhuhu

    ReplyDelete
  3. mmg unik pokok2 tue..tp yg lubang tue dia tebuk mmg camtue...hmmm..sbb tau pokok tengah2 tue laa utk air naik atas.

    ReplyDelete
  4. @pilotHans Yang tu x pasti bo..kena la gi sana tengok..hihi

    ReplyDelete
  5. MACAM TU PUNYA POKOK PUN ADA

    ReplyDelete
  6. @pneumedic Hehe.. Ciptaan Allah mcm2 kn bro :)

    ReplyDelete
  7. wahhhhhhhh... menariknye info. tq for sharing, sy dtg sini dan follow.. hik2

    ReplyDelete
  8. unik giler lah...:))

    ReplyDelete
  9. tkot pon ade bile tengok

    ReplyDelete
  10. :? wahhh..peliknyerrr.....

    ReplyDelete
  11. Please enjoy these wonderful females!


    CLICK CLICK!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana komen di sini (No Verify COde)

Recommend on Google
 
Support : Utama | Hubungi | Tutorial
Copyright © 2013. STORYAMY - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger