Home » , » Mari Uji Pendengaran Anda

Mari Uji Pendengaran Anda




Assalamualaikums semua..


Hari nie SA ada 1 benda yang agak seronok untuk dikongsi kat korang.. Sebelum tue kita tahu dulu logik untuk test nie ok..  Untuk pengetahuan semua , manusia yang berusia 18 tahun ke atas akan mulai mengalami penurunan fleksibiliti pendengarannya, rata2 di umur 25 ke atas,  range variatif seseorang sudah mulai tidak mendengar sesetengah bunyi atau suara yang kebanyakannya boleh didengar oleh remaja di bawah umur 25 tahun


Kajian ini tidak semestinya tepat tetapi majoriti yang berumur 25 tahun ke atas sudah mula tidak dapat mendengar sesetengah bunyi. Bunyi untuk ujian ini adalah sejenis frekuensi tinggi (ultrasonic) dan berdasarkan survey penemu kajian ini iaitu Teenbuzz (Howard Stapleton) hanya sedikit orang yang berusia 25 tahun keatas yang dapat mendengar frekuensi Teenbuzz ini. 


Jika umur anda sudah mencecah 25 tahun tapi masih boleh mendengar frekuensi Teenbuzz ini bermakna fleksibiliti pendengaran anda masih normal. Selain dari ujian untuk pendengaran, frekuensi Teenbuzz ini juga digunakan untuk mengusir nyamuk ataupun tikus.


Ok sekarang mari kita cuba (Pastikan volume di perlahankan sebelum mendengar )


P/S : Sila komen jika ada yang tidak dapat mendengar.. Untuk lebih berkesan sila suruh ibu atau bapa anda mendengar bunyi ini..SA cuma nak tau keberkesanan teknik nie.. :)
Kongsi Artikel Ini :

12 comments:

  1. syukur dapat ada nikmat ni :)

    ReplyDelete
  2. Tak dapat dengarlah.

    ReplyDelete
  3. lansung x dpt dgar walaupun dah set volume paling kuat...tp baru 24 kot.. sy ade masalah ke? waaaa~ :(

    ReplyDelete
  4. @anisyafrina Ye ke? nampaknya teknik nie memang berkesan.. tu maknanya feksibiliti pendengaran awak dah berkurang..huhu

    ReplyDelete
  5. xdpt dgr lah....
    yela, dh speaker tak pasang

    ReplyDelete
  6. owh....ya.... hehehehe...saya masih 17 bulan 8 nie masuk 18..hahahaha..kalau ikut kalendar islam sdh 19 ....hurm...sya dikategorikan tak ????hehehe..merepek x hbis2

    ReplyDelete
  7. nape bnda tu tak gerak? x\cmne nak dgr?

    ReplyDelete
  8. @Are-Nisa Internet awk slow kot.. sebab tu x gerak..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana komen di sini (No Verify COde)

Recommend on Google
 
Support : Utama | Hubungi | Tutorial
Copyright © 2013. STORYAMY - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger