Home » , » Pembuatan Senjata M16

Pembuatan Senjata M16

Hari nie SA nak kongsi sikit rahsia tentang pembuatan M16 nie. Senjata nie pun rasanya semua dah kenal rupa bentuknya dan tak payah nak di perkenalkan lagi ciri2 yang ada..huhu Dan kat Malaysia dulu pun pernah di gemparkan dengan kumpulan M16 yang sangat di geruni kerana memiliki reputasi yang sangat buruk dalam dunia rompakan.. Ok lah tanpa buang masa mari kita kenal dulu sejarah M16 nie..


"M16 adalah senapang tempur buatan Amerika Syarikat. M16 menggunakan peluru 5.56 x 45 mm NATO. Senapang ini digunakan sebagai senapang tempur utama yang di pakai Tentera Amerika Syarikat sejak 1967. M16 juga dipakai oleh 15 negara NATO lainnya, dan merupakan senapang berkaliber 5.56 mm yang paling banyak dihasilkan"



M16 Riffle digunakan untuk perang hutan di Vietnam Selatan oleh Angkatan Darat Amerika Syarikat pada tahun 1963, dan menjadi senjata rasmi Amerika Syarikat sekaligus menggantikan senapang M14 ketika Perang Vietnam pada tahun 1969.


Tentara AS menggunakan senjata M14 ketika di Conus , Eropa , dan Korea Selatan hingga tahun 1970. Namun sejak Perang Vietnam, senjata Riffle M16 telah menjadi senjata utama infanteri senapang dari militer AS. M16 Riffle sekarang diganti dengan karabin M4 series pada tahun 2010.











Amacam ? Ada bran nak buat? Hehe...
Sumber : Wikipedia
Kongsi Artikel Ini :

10 comments:

  1. uihh..baguslah kalau begitu ... saya nak buat ! boleylah , saya tembak kat blog orang nanti ..hahahaha....xp

    ReplyDelete
  2. woaahh..uncle2 semua buat dgn teliti.

    ReplyDelete
  3. penah jugak..pgang m16 wak2 sek dlu...

    ReplyDelete
  4. ngeri tengok senjata...

    ReplyDelete
  5. terujanya tengok.. Nak satu boleh? haha~

    ReplyDelete
  6. @sha Boleh juga..hihihi

    ReplyDelete
  7. Anonymous11:31 AM

    M4,M4A1 carbine 5.56mm × 45 adalah senjata taktikal terbaik yg digunakan oleh salah 1 dr pasukan elit negara kita.. antaranye kommando, paskal,paskau,UTK, dn elit yg lain..

    ReplyDelete
  8. Anonymous11:46 AM

    yg paling best pompn mat salleh pegang peluru 50carliber 12.7mm antara senjata yg mnggunaknye M40 barretta dn cheytec buatan amerika. senjata yg paling diminati ramai.. kebolehan menembak hingga jarak jauh 1000-4000m,dn 2700m jarak berkesan...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana komen di sini (No Verify COde)

Recommend on Google
 
Support : Utama | Hubungi | Tutorial
Copyright © 2013. STORYAMY - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger